Sähköinen asiointi

Työttömyyskassa Statia ottaa käyttöön sähköisessä asiointipalvelussaan eAsioinnissa vahvan tunnistautumisen Suomi.fi -palvelun kautta kesäkuun 2019 alussa. Käyttäjätunnuksella ja salasanalla kirjautuminen poistuu käytöstä ja eAsiointiin tunnistaudutaan jatkossa omilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Alla oleva ohje rekisteröitymisestä ja kirjautumisesta on voimassa siihen asti, kunnes vahva tunnistautuminen Suomi.fi-palvelun kautta on otettu kassassa käyttöön.

Käyttäessäsi ensimmäistä kertaa eAsiointia sinun tulee ensin rekisteröityä järjestelmään antamalla käyttäjätunnukseksi henkilötunnuksesi ja salasanaksi postinumerosi. Tämän jälkeen järjestelmä pyytää sinua luomaan salasanan ja ilmoittaa samalla uuden käyttäjätunnuksesi. Tuo uusi käyttäjätunnus on yksilöllinen tunnus, joka luodaan järjestelmässä. Tunnus toimitetaan perustiedoissasi olevaan sähköpostiosoitteeseen, joka löytyy joko nykyisistä perustiedoistasi tai voit sen tässä vaiheessa tallentaa tietoihisi. On siis erittäin tärkeää, että pidät tästä johtuen jatkossakin sähköpostiosoitteesi ajan tasalla.

Voit käyttää uutta sähköistä asiointipalvelua kaikilla internetyhteyttä käyttävillä laitteilla, kuten puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Ansiopäivärahahakemuksen lähettäminen

Voit täyttää ja lähettää ansiopäivärahan ensihakemuksen ja jatkohakemuksen sähköisen asioinnin kautta. Käytä ensihakemusta silloin, kun edellisen hakemuksen päättymisestä on kulunut yli kuusi kuukautta.

Voit lähettää sähköisen asioinnin kautta:

  • ensihakemuksen oltuasi lomautettuna tai työttömänä vähintään kaksi kalenteriviikkoa
  • jatkohakemuksen neljältä kalenteriviikolta maanantaista sunnuntaihin kokoaikaisena jatkuneen lomautuksen tai työttömyyden ajalta
  • jatkohakemuksen kuukaudelta tai neljältä kalenteriviikolta, jos olet työskennellyt hakemusjakson aikana osa-aikatyössä, lomautuksen aikana tai muuten tilapäisesti jakson aikana. Hakemusjakso (neljä kalenteriviikkoa tai kuukausi) määräytyy palkanmaksujakson mukaan.
  • jatkohakemuksen kuukautta tai neljää kalenteriviikkoa lyhyemmältä ajalta työttömyyden tai lomautuksen päättyessä. Ilmoita työttömyyden tai lomautuksen päättymisestä hakemuksessa.

Muista täyttää hakemus jokaisen hakujakson päivän osalta. Voit lähettää hakemuksen vasta haettavan jakson päättymistä seuraavana päivänä. Tarkasta hakemuksessa olevien tietojen oikeellisuus ennen lähettämistä.

Palvelu ohjaa sinua hakemuksen täyttämisessä. Jos jokin hakemuksen kohta on jäänyt täyttämättä tai se on täytetty puutteellisesti, palvelu antaa siitä ilmoituksen ja pyytää täydentämään puuttuvat kohdat. Hakemuksen kaikkiin kohtiin tulee vastata ennen kuin lähettäminen on mahdollista. Tällä varmistetaan, että sähköisesti lähetetyssä hakemuksessa on kaikki käsittelyssä tarvittavat tiedot. Hakija vastaa aina hakemuksessa ilmoitetuista tiedoista riippumatta hakemuksen toimittamistavasta.

Vuorottelukorvaushakemuksen lähettäminen

eAsioinnissa ei vielä ole täytettävää sähköistä hakemuslomaketta vuorottelukorvauksen hakemista varten. Sinun tulee siis ensin täyttää, tulostaa ja allekirjoittaa vuorottelukorvaushakemuslomake, jonka löydät alasivulta Lomakkeet. Lähetä allekirjoitettu hakemus eAsioinnissa sähköisenä liitteenä joko pdf-, jpg- tai tiff-muodossa. Valitse liitteen lähetys -kohdassa asiakirjalajiksi Muu liite ja nimeä liite vuorottelukorvaushakemukseksi.

Vuorottelukorvauksen hakemista koskee sama kolmen kuukauden määräaika kuin ansiopäivärahaa, eli sinun tulee toimittaa hakemus työttömyyskassalle kolmen kuukauden kuluessa ensimmäisestä hakupäivästä lukien.

Liikkuvuusavustushakemuksen lähettäminen

Liikkuvuusavustusta voi hakea joko ennen työn tai koulutuksen alkamista taikka työn tai koulutuksen jo alettua. Liikkuvuusavustus maksetaan kuitenkin jälkikäteen neljän viikon jaksoissa.

Liikkuvuusavustuksen hakemista koskee sama kolmen kuukauden määräaika kuin ansiopäivärahaa, eli sinun tulee toimittaa hakemus työttömyyskassalle kolmen kuukauden kuluessa ensimmäisestä hakupäivästä lukien. Jos et ole saanut hakemuksen liitteeksi tarvittavia asiakirjoja ennen hakemuksen lähettämistä, voit toimittaa ne kassaan myöhemmin.

Jos lähetät liikkuvuusavustushakemuksen sähköisesti, sinun tulee ensin täyttää, tulostaa ja allekirjoittaa hakemuslomake ja lähettää se eAsioinnissa sähköisenä liitteenä joko pdf-, jpg- tai tiff-muodossa. Valitse liitteen lähetys -kohdassa asiakirjalajiksi Muu liite ja nimeä liite liikkuvuusavustushakemukseksi.

Hakemuksen liitetietojen lähettäminen

Voit lähettää työttömyyskassalle sähköisesti myös hakemuksen käsittelyssä tarvittavia liitetietoja. Sähköisesti lähetettävä tiedosto voi olla kooltaan enintään kymmenen megatavua (10Mt). Tiedostomuoto tulee olla joko .tif, .jpeg tai .pdf.

Voit valita avautuvasta valikosta liitteelle sopivan asiakirjalajin. Asiakirjalajin valinnan lisäksi voit itse nimetä liitteen vapaasti.

Maksuilmoitukset sähköisesti

Sähköisessä asioinnissa sinun on mahdollista tehdä valinta, jonka mukaan maksuilmoitukset lähetetään jatkossa ainoastaan sähköisenä. Toivomme mahdollisimman monen valitsevan tämän vaihtoehdon ekologisista syistä.

Valitsemalla sähköisen maksuilmoituksen saat entistä nopeammin tiedon hakemuksesi käsittelystä. Mikäli haluat maksuilmoituksen jostain syystä paperille, voit tarvittaessa tulostaa sen järjestelmästä.

Etuuspäätökset saat valinnastasi huolimatta kuitenkin aina paperilla postin kautta.

Sähköisen asioinnin tilannetiedot

Tilannetietojen kautta näet:

  • lähettämiesi hakemusten alku- ja loppupäivän sekä hakemuksen saapumispäivän
  • maksuilmoitukset ja päätökset
  • tulossa olevasta maksusta näet hakemuksen alku- ja loppupäivän sekä etuuden nimen ja maksupäivän
  • tiedon kuinka monta päivää on kertynyt esim. enimmäisajan laskuriin ja korotettujen päivärahojen laskureihin.

Käyttöturvallisuus

Jos käytät sähköistä asiointia tai palvelua julkisissa tiloissa olevilta koneilta tai toisen henkilön koneelta, on käytön jälkeen syytä aina tyhjentää käytetyt sivut koneen välimuistista. Se on hyvä tehdä myös omassa käytössä olevalla koneella asioidessa.

Yhteyden katkaisemisen jälkeen tyhjennä selaimen evästeet (cookies), välimuisti (cache) ja sivuhistoria (history). Tämä ehkäisee sen, ettei kukaan ulkopuolinen pääse vierailemillesi sivuille esimerkiksi käyttämällä selaimen "Takaisin/Back" toimintoa.

 

Päivitetty 17.1.2019